Hijyen Eğitimi
Hijyen Eğitimi Nedir? Neden Alınmalıdır?
Hijyen, Hijyen Eğitimi Yönetmeliği‘ne göre her işin özelliğine göre çalışanların kendi ve halk sağlığını tehlikeye sokmayacak biçimde hizmet vermesini sağlamak amacıyla yapılacak uygulamaların ve alınan temizlik önlemlerinin bütünü olarak tanımlanmıştır. Genel anlamda ise hijyen, sağlıklı bir yaşam için yapılan faaliyetlerin ve alınan önlemlerin tümüdür.
Hijyen Eğitimi Yönetmeliğine göre, özellikle gıda üretimi ve satışı yapılan işyerlerinde, hijyen eğitimi almayan kişilerin çalışması yasaktır.
Hijyen eğitimi, gıda üretimi, servisi ve satışı yapılan yerlerde çalışan ve gıdalar ile doğrudan temas eden kişiler tarafından alınmalıdır.
Bu işyerleri ;
Gıda üretimi ve perakende satışı yapılan yerler.
İçme veya insani kullanım suyu üretimi yapan yerler.
Doğal mineralli suların üretimini yapan yerler.
Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler.
Dövme ve piercing yapılan yerler.
Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler.
İnsan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerinin verildiği iş yerleri.
olarak düşünülebilir.
Ayrıca satışı yapılmasa bile yemekhane, çay ocağı, mutfak gibi alanlarda çalışanlar da hijyen eğitimi sertifikası almak zorundadır.
Hijyen eğitimi sırasında kişisel hijyen ilkeleri ve uygulamaları, tuvalet temizliği ve kullanımı, el yıkama ve kurulama kuralları, maske, bone ve önlük gibi koruyucu giysi kullanımı, hastalık kaynakları, hastalıklardan korunma ve bulaşma yolları hakkında bilgiler verilir.
Hijyen eğitimi, kişiye özel verilen bir eğitim olup yönetmelikte yenilenmesine ve geçerlilik tarihine dair bir ifade yoktur. Yani mevcut yönetmeliğe göre hijyen eğitimi sertifikası ömür boyu geçerlidir.
Ancak her ne kadar sertifika geçerliliği ömür boyu olsa da çalışanların hijyen konusunda bilgilerini tazelemek amacıyla işletme içinde eğitimler verilebilir.
Hijyen eğitimi, çalışanların halk sağlığını tehdit edecek bulaşıcı hastalık taşımadığı anlamına gelmez. Bu nedenle gıda işinde çalışanların güncel yönetmeliklerde yer almasa bile periyodik olarak portör muayenesi de olması gereklidir.
Hijyen yönetmeliği: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/07/20130705-3.htm